Neler yeni

TDK'ye soruldu: 2.si mi 2'ncisi mi?

Mustafa AYGÜN

Administrator
Yönetici
"Türkiye 1.si, 2.si, 3.sü" gibi kullanımları sık sık görüyoruz. Bu tarz kullanımların yanlış olduğuna dair TDK yazısı ektedir. Doğru kullanımlar "Türkiye 1'incisi, 2'ncisi, 3'üncüsü" şeklindedir.

Ekli dosyalar

• tdk - 2nci.pdf
    111.3 KB · Görüntüleme: 4,031

serkansgp

Aktif Üye
1.si, 2.si bu nasıl yanlış ki? 1.'si şeklinde olana yanlış demiyor muyuz?

izleyici

Yeni Üye
Sayın Hocam,
Yazıyı gördüm.Yazıda vurgulanan, sizin bahsettiğiniz şey değil.Lütfen TDK'nin son Yazım Kılavuzunun 12. sayfasının 9.madde ve UYARI'sını ve Kılavuzun 27. sayfasının 3. maddesini okuyalım:VX.yüzyıl,2. Cadde vb.
Kılavuzun UYARI'sında: Sıra sayıları rakamla ve yazıyla gösterilebilir.Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır:15.,15'inci
10.maddede de sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır,ayrıca nokta konmaz.
Selamlar
Dr. Mahmut Şarlı

Mustafa AYGÜN

Administrator
Yönetici
Sayın Hocam,
Yazıyı gördüm.Yazıda vurgulanan, sizin bahsettiğiniz şey değil.Lütfen TDK'nin son Yazım Kılavuzunun 12. sayfasının 9.madde ve UYARI'sını ve Kılavuzun 27. sayfasının 3. maddesini okuyalım:VX.yüzyıl,2. Cadde vb.
Kılavuzun UYARI'sında: Sıra sayıları rakamla ve yazıyla gösterilebilir.Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır:15.,15'inci
10.maddede de sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır,ayrıca nokta konmaz.
Selamlar
Dr. Mahmut Şarlı
Soru TDK'ye "2.si şeklinde yazım doğru mudur?" şeklinde. Buna verilen cevabı paylaştım. Ancak bu soru TDK'ye tekrar sorulmuş ve farklı bir cevap daha verilmiş. O cevaba ulaşamadım. Bunun üzerine TDK'ye tekrar sordum ve herhangi bir cevap gelmedi henüz. Yazının orijinali varsa ve paylaşırsınız çok sevinirim.

serkansgp

Aktif Üye
Kullanım olarak belki 2. olanı doğru kabul ediyor ama her ikisi de doğru diye biliyorum.

muhay

Üye
TDK'ye nasıl soru gönderiyoruz öğretmenim yardımcı olur musunuz?