Kaynaklar derken şunu kastetmiştim: Kitapçılarda, kitap fuarlarında dilbilgisi kitaplarını incelerim hep. Ne demişler diye tartışmalı konulara özellikle bakarım. Elimden geçen kitaplarda çekim eki diyenler çoğunluktaydı. Belki de merkezi sınavlara giren öğrencileri hedefleyen kitaplar olduğu için böyle denmiştir, bilemiyorum. Ben de kendi görüşümü söyledim, görüşümde de ısrarcı değilim açıkçası. Yapım eki olması benim aklıma bir türlü yatmamıştır.
Bir keresinde bir forum sayfasında da yapım ve çekim dışında üçüncü bir ek sınıflandırması gerektiğine dair bir tez atılmıştı ortaya. Olumsuzluk eki -ma / -me ve fiilimsi eklerinin bu gruba dahil edilebileceği söylenmişti. Tartışılabilir, yeni fikirler ortaya çıkması iyidir, işin doğası gereğidir.
Yorumlamanın ağır bastığı bir dersin öğretmenleriyiz. Bu yüzden olsa gerek en çok katılımcının olduğu ve en çok konu açılan forum sayfaları Türkçe öğretmenlerinkidir. Bilginin ağır bastığı diğer branşlarda bir soru ya da konu bizimki kadar tartışılmıyordur.
Hepimiz akademik öğrenim gördük, o dünyayı az çok biliyoruz. Bazı konularda farklı görüşleri olan hocalar vardır. "Türkçede de farklı görüş mü olur, her şey belli değil mi zaten?" derken nelerle karşılaştık zamanında. Sözgelimi Leyla Karahan'ın "Türkçede Söz Dizimi" kitabında fiilimsi bulunan cümleler basit yapılı kabul edilir. Peki biz de aynı şeyi mi düşünüyoruz? Derste nasıl anlatıyoruz?
Sözü uzattım yine. MEB'in ve YÖK'ün sınavlarında olumsuzluk eki -ma / -me çekim eki kabul ediliyor. Değişmediyse...