Neler yeni

Kıta ve Bölge Sözcüklerinin Yazımı Hakkında TDK Cevabı - 3 Aralık 2018

Mustafa AYGÜN

Administrator
Yönetici
Kıtalar tek oldukları için kıta adlarının yanına gelen "kıta" sözünün büyük yazılmasına
gerek yoktur, kıta adları tek başına kullanıldıkları zaman da ne ifade ettikleri anlaşılmaktadır:
Asya-Asya kıtası vb. Ağ sayfalarımızda yer alan Güncel Türkçe Sözlük'te "kıta" maddesinin ilk
tanımının örneğinde "Avrupa kıtası" verilerek bu yazım biçimi gösterilmiştir.
Bölge adları da tek başına kullanıldıklarında neyi ifade ettikleri anlaşılmaktadır. Ancak
bölgelerin bazılarının denizleri vardır. Bu ayrımı vurgulamak için "bölge" sözü büyük yazılmaktadır.
Marmara-Marmara Bölgesi-Marmara Denizi vb.
Bilgilerinizi rica ederim.

Ekli dosyalar

• Kıta ve Bölge Sözcüklerinin Yazımı.pdf
    184.3 KB · Görüntüleme: 2,770

Mustafa AYGÜN

Administrator
Yönetici
Bu yazı, geçerliliğini yitirdi. Peki TDK neden fikir değiştiriyor?
1B9CEC0F-A4CB-4EA5-B6B7-F0BD90F11DC3.jpeg

Ozan_35

Çalışkan Üye
Sıkça karar değiştirmek TDK'nin karakteristik özelliklerinden biridir. Eski kılavuzları incelediğinizde bunu rahatça görebilirisiniz. Hele 2000 yılı basımlı olanı özellikle bulup inceleyin. Tek kelimeye skandaldır, rezalettir.

Bu karar değişiklikleri bizi de zora sokuyor. Öğrenci ya da öğretmen bir şey soruyor, yanıt veriyorsun, kılavuzda başka türlü açıklandığı görülünce ters köşeye düşüyorsun. Ben borsa, döviz kuru takip eder gibi sürekli kılavuz mu takip edeceğim birader? Hocam soru sormamış olsa şu kuralın değiştiğinden haberimiz olmayacak. Oldu olacak yazım borsası kursunlar da rahat edelim. Değişimler anlık olarak cep telefonlarımıza gelsin.

Ben eskiden beri Dil Derneğinin kılavuzunu beğenirim. Çünkü bu kılavuzu iyi bir ekip hazırlamıştı. Olgunlaşan ve gelenekselleşen yazım biçimleri korunarak karışıklıkların, ikircikli durumların önüne geçilmişti. TDK'nin ise hiçbir kılavuzu bir öncekini tutmuyor. Evet, bazı kurallar güncelleme gerektirebilir, tartışılıp yeni bir kural belirlenebilir ama bu, bir kılavuzdan diğerine olmaz.

Ders kitaplarını ve merkezi sınavları hazırlayanlar TDK'yi esas alıyor, biz de ona göre anlatmak zorundayız ama ben kendi yazı dünyamda Dil Derneğinin kılavuzuna bağlıyım. Yazı kişisel bir uğraştır, özel bir alandır, katılmadığım bir kuralı uygulamak zorunda değilim. Burada "E, yazım birliğini nasıl sağlayacağız o halde?" sorusu sorulabilir. Buna da şöyle yanıt verebilirim: Her kılavuzda ya da kişilere gönderilen e-yazıda farklı kuralları savunan TDK'nin yazım birliğine verdiği önemden çok daha fazlasını biz gösteriyoruz. Buna kafa yoruyoruz, bunu dert ediniyoruz en azından. Yazım birliği için TDK'nin artık kesin kararlar vermesi, bir söylediğinin diğeriyle çelişmemesi gerekiyor. Hatta benim kendilerine önerim, Dil Derneğinin kılavuzunu güzelce bir incelesinler. Bu sayede kafa karışıklıklarını çözümleyebilir ve kararısızlarını giderebilirler.

Son düzenleme:

esenler17

Yeni Üye
Çok haklısınız. TDK'nin bu tür uygulamalarından en çok bizler etkileniyoruz.Sürekli takip etmek gerekiyor. Tabii takip ederiz ama bunun bir mantık çerçevesinde, kural niteliğinde belirlenmesi gerekiyor.Emin olduğumuz bilginin acaba böyle miydi, şüphesiyle gölgelenmemesi gerekmektedir. Birçok konuda kafası karışık olan maalesef TDK' dir. Tereddütsüz bir yazım kılavuzuna ihtiyacımız olduğu açıktır. Dilerim bu konuda daha ciddi çalışmalar yapılır.

Mustafa AYGÜN

Administrator
Yönetici
Aynı kurumdan aynı konuyla ilgili farklı açıklamalar yapılması elbette üzücüdür.

Escobar

Üye
Aynı kurumdan aynı konuyla ilgili farklı açıklamalar yapılması elbette üzücüdür.

Neden üzücü olsun terisne sevindirici. Dil yaşayan bir varlıktır demiyor muyuz.Yaşıyorsa değişir.Değişiyorsa yaşıyordur. Ben bile değişip forumlara yazmaya başladıysam TDKCİLER de tabiki değişebilir.Sonuçta Ahmet'in Mehmet'in yorumu bu işler :)

beyazyelken

Yeni Üye
Neden üzücü olsun terisne sevindirici. Dil yaşayan bir varlıktır demiyor muyuz.Yaşıyorsa değişir.Değişiyorsa yaşıyordur. Ben bile değişip forumlara yazmaya başladıysam TDKCİLER de tabiki değişebilir.Sonuçta Ahmet'in Mehmet'in yorumu bu işler :)

Hoca'm, dilin canlı olmasından kasıt kelime ve kelime grupları düzeyinde meydana gelen semantik ve fonetik değişimlerdir.Bu zaman içinde kendiliğinden oluşur. Yazım kurallarını ise biz kendi irademizle belirleriz. Gerektiğinde değiştirilir tabii, ama TDK bunu bir standarda oturtamadı, kuralları sık değiştirir oldu.Eleştirilen konu budur.

Escobar

Üye
Hoca'm, dilin canlı olmasından kasıt kelime ve kelime grupları düzeyinde meydana gelen semantik ve fonetik değişimlerdir.Bu zaman içinde kendiliğinden oluşur. Yazım kurallarını ise biz kendi irademizle belirleriz. Gerektiğinde değiştirilir tabii, ama TDK bunu bir standarda oturtamadı, kuralları sık değiştirir oldu.Eleştirilen konu budur.

Benim gibi fevkalbeşer birinin parmaklarından kopan buram burM Tecâhül-i ârif kokan şu cümleciklerime lisans seviyesi bu açıklamayla karşılık vermeniz bende tarifsiz bir gurur yarattı :) Teşekkürler açıklama için :D:confused:

Son düzenleme:

beyazyelken

Yeni Üye
Benim gibi fevkalbeşer birinin parmaklarından kopan buram burM Tecâhül-i ârif kokan şu cümleciklerime lisans seviyesi bu açıklamayla karşılık vermeniz bende tarifsiz bir gurur yarattı :) Teşekkürler açıklama için :D:confused:

Önemli bir konuda yürütülen ciddi bir tartışmaya tecahül-i ârif kokusu yayılacağını kestirememişim,benim hatamdır.Özrümü yüksek şahsiyetinizde kabul buyurunuz.Evet,lisans efendim.Mesleğimizi layıkıyla icra edebilmemiz için en az lisans seviyesinde öğrenim görmüş olmamız gerekir.

Son düzenleme:

gül-i zar

Üye
Yazım konusunda söyledikleriniz doğru, sürekli takip etmek zorunda kalıyoruz gerçekten. Bu arada TDK'ye soru nasıl gönderiyoruz?Yardımcı olabilecek var mı?